Skupina EPH zveřejnila konsolidované výsledky za první pololetí roku 2024

26. 9. 2024

Energetický a průmyslový holding, a.s. (dále jen „EPH“ nebo „Skupina“) oznámil finanční výsledky za první pololetí roku 2024. Strategie Skupiny zaměřená na růst, diverzifikaci a obezřetné finanční řízení, jež zároveň respektuje cíle udržitelnosti, přinesla solidní výsledky.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (“EBITDA“)

Ukazatel EBITDA Skupiny za první pololetí roku 2024 dosáhl 1 441 milionů EUR, což je o 430 milionů EUR méně v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Navzdory tomuto poklesu, vzhledem k náročným podmínkám na trhu, kdy došlo k poklesu cen elektřiny oproti maximům v minulých letech, se jedná o významný úspěch. Tento výsledek potvrzuje schopnost EPH pružně a efektivně reagovat na výzvy neustále se měnícího tržního prostředí.

Vysoká úroveň kapitálových výdajů

Skupina EPH v první polovině roku 2024 uskutečnila významné investice v celkové výši 304 milionů EUR, což odráží její strategické zaměření na dlouhodobý růst a maximální kvalitu jejích provozních aktiv. Mezi největší investiční projekty patří i nadále především výstavba vysoce účinných plynových elektráren v Itálii a ve Spojeném království, z nichž všechny budou uzpůsobeny ke spalování vodíku. Jeden plynový blok byl již spuštěn v první polovině roku 2024 a provoz zbývajících zařízení má být zahájen během následujících 12 měsíců. Všechny tyto projekty jsou založeny na mechanismech dlouhodobých plateb za poskytnutou kapacitu, které zlepšují rizikový profil Skupiny a zajišťují vyšší předvídatelnost peněžních toků.

Nízká hodnota ukazatele Poměr čistého zadlužení (Net Leverage)

EPH si udržuje silnou finanční pozici, což potvrzuje příznivý ukazatel poměru čistého zadlužení, jenž v současné době činí 1,3násobek hodnoty ukazatele EBITDA (za posledních dvanáct měsíců).

EPH pokračuje v odklonu od uhlí

Trvalý závazek skupiny EPH k udržitelnosti se odráží v neustálém snižování podílu uhelných aktiv. Skupina předpokládá, že do roku 2025 omezí využívání uhlí na minimum a do roku 2030 jej zcela ukončí. Tato změna strategie Skupiny je plně v souladu s jejím závazkem k odpovědnosti vůči životnímu prostředí a společnosti a dále také k udržitelné a zároveň cenově dostupné energetice v budoucnosti.

Pavel Horský, CFO Skupiny, uvedl: „Jsme hrdí na to, že jsme navzdory poklesu cen elektřiny, k němuž docházelo v prvním pololetí roku 2024, dosáhli velice příznivých výsledků, které dokládají odolnost a efektivitu našich aktivit. Díky zaměření na strategické investice a maximální kvalitu provozů jsme dobře připraveni na další růst a úspěšnou budoucnost v neustále se proměňujícím prostředí energetického trhu.“

Další informace o finančních výsledcích a použitých finančních ukazatelích najdete zde: https://www.epholding.cz/en/results-centre/.