Nadace EP Corporate Group v roce 2023 poskytla pomoc přes 232 milionů korun

26. 7. 2024

Nadace EP Corporate Group, jejíž vznik inicioval podnikatel Daniel Křetínský, přerozdělila v roce 2023 na své nadační programy více než 232 milionů korun a postupně tak naplňuje svůj cíl stát se největší firemní nadací v Česku. Finanční prostředky směřovaly zejména do dvou oblastí, na pomoc pozůstalým rodinám s nezaopatřenými dětmi, kde zemřel jeden nebo oba rodiče a na podporu osaměle žijících seniorů. Nadace rovněž přispěla na integraci ukrajinských uprchlíků v ČR.

Naším cílem je pomáhat pozůstalým rodinám, které se nikoliv vlastní vinou dostaly do složité životní situace, ať už finančními prostředky na zajištění chodu domácnosti či psychologickou podporu ve veřejných poradnách. Kromě toho se snažíme rovněž zajistit důstojné stáří našim seniorům, kteří si díky našim příspěvkům mohou dovolit péči ve svém domácím prostředí, kde se cítí komfortně“ uvedly ředitelky nadace Jitka Pražáková a Petra Kačírková.

V rámci Programu pro pozůstalé rodiny bylo podpořeno 143 rodin, mezi které nadace rozdělila více než 90 milionů korun. Oproti roku 2022 se jedná o nárůst o více než 70 milionů. Na dostupnost psychosociální péče pro pozůstalé mířilo dalších téměř 9 milionů, které umožnily hospicům otevření 21 veřejných poraden.

V souvislosti s Programem pro seniory nadace podpořila celkem 40 neziskových organizací, které pomáhají seniorům v jejich domácím prostředí. Pečovatelské služby a služby osobní asistence tak mohly navýšit hodiny péče u seniorů. Kromě toho se podařilo podpořit rovněž 17 dobrovolnických organizací, které pomáhají seniorům snížit jejich sociální izolaci. Nadace také finančně podpořila vzdělávání pracovníků 47 organizací poskytujících péči.

Nadace EP Corporate Group, založená v roce 2021, během let 2022 a 2023 vynaložila na pomoc potřebným již více než 315 milionů korun a podpořila na 170 pozůstalých rodin, přes 150 organizací a více než 20 veřejných poraden pro pozůstalé. Naprostá většina financí, které nadace rozděluje mezi potřebné, pochází z darů společností, které jsou součástí skupiny EP Corporate Group, především pak od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a jeho dceřiných společností.

Výroční zpráva nadace za rok 2023 ke stažení: https://www.nadaceepcg.cz/s/vyrocni-zpravy